Ny sønderhoningroman

Hugo Hørlych Karlsen: Hollænderen. Historisk roman. Forlaget Hovedland, 2008. 160 sider. Kr. 188.

Erik med kaldenavnet Hollænderen blev født i Sønderho på Fanø i 1579, under den florissante periode, der netop var begyndt med skibsfart og handel, efterhånden over hele kloden.

Erik blev en af de sømænd, der sejlede med på fiskeri, men han deltog også i handelsture til nærområderne og på de store togter over oceanerne.

År 1657, knap 10 år efter Christian IV’s død, vil han i sin høje alderdom fri til den kvinde, han altid har elsket, men aldrig fik. Uventede gæster i hendes stue hindrer ham i at gennemføre sit forehavende. Han bliver slået ud og gennemlever i en indre hvirvel sit livs afgørende sejladser: forholdet til kvinderne, kammeraterne, kongen, Anders Sørensen Vedel, døden, havet og horisonten.

Frem af dette gensyn med sin ungdoms- og manddomstid vokser en spinkel sønderhoningmelodi, der bærer hans navn, Hollænderen, og som åbner mod det afgørende møde sidst i hans liv.

Hollænderen er en roman om en mand fra udkanterne, en lokalt forankret verdensborger. Den foregår især på de syv have, i Sønderho på Fanø, og i det nært liggende Ribe. Musikken og dansen i Sønderho bliver en eksistentiel del af sømandens liv.

                   billede af bogen

Hollænderen har som hovedperson en af bipersonerne fra Hugo Hørlych Karlsens forrige roman Den første sønderhoning. De to romaner kan læses hver for sig og sammen.

                          Se mere om sønderhoning på www.nordosten.dk
                                     under Sønderhoning uddybende.